Slik får du bedre rekkevidde i kulda

Elbil og norske vintre: Slik får du bedre rekkevidde i kulda

Som elbil-eier vet du at vintersesongen kan by på litt ekstra rekkeviddeangst. Heldigvis trenger du ikke mer enn et par gode tips for å sikre at bilens batteri holder litt lenger.

Opp mot 35 % rekkeviddetap

Når det blir kaldt ute går de kjemiske prosessene i batteriet på elbilen din saktere, og det vil tømmes fortere. Samtidig trenger bilen like mye energi som normalt, og du og passasjerene dine stiller sannsynligvis høyere krav til temperaturen inne i bilen. Legger du til snø og slapsete føre i beregningen, og vinterdekk med mer motstand, får du en elbil med langt dårligere rekkevidde enn på sommerstid.

Årets vintertest, utført av Motor og NAF, bekrefter at elbiler har mye å gå på for at rekkevidden skal være optimal på det norske vinterføret. De testede bilene hadde opp til 36 % rekkeviddetap i minus fem til minus ti grader. Det er mye, uansett om du skal kjøre langt eller en kortere strekning.

Les mer om: Vintertest av rekkevidde på elbil.

Trær og solskinn

Mugg i aircondition anlegget er vanskelig å oppdage

5 tips til bedre rekkevidde i kulda

1. Forvarm bilen før du kjører. I mange moderne elbiler har du mulighet til å skru på forvarming av bilen før du skal ut og kjøre. Forvarmer du batteriet mens den står til lading, slipper du å bruke batterikapasitet på å varme opp kupéen mens du kjører.

2. Bruk ratt- og setevarme. Oppvarming av bil krever mye energi, særlig når det er kaldt ute. Sparer du litt på varmen, for eksempel ved å bruke ratt- og setevarme i stedet for å guffe opp klimaanlegget, taper du mindre rekkevidde. Har du varmepumpe i elbilen din er mye allerede gjort. Den bruker nemlig mellom 1/3 og ¼ av normalt energiforbruk til oppvarming.

3. Tilpass kjørestil etter føre. Dette sier seg selv for trafikksikkerhetens skyld, men er også lurt dersom du vil spare på rekkevidden. Lavere fart og forsiktig kjøring bruker mindre strøm.

4. Sjekk lufttrykket i dekkene jevnlig. Det kalde været har en tendens til å senke lufttrykket, slik at rullemotstanden blir høyere og mer energi brukes. For å minske motstand og spare strøm bør du også velge piggfrie vinterdekk fremfor piggdekk.

5. Rens klimaanlegget med airco well®. airco well® er en TÜV-sertifisert AC-rens som rengjører fordamperoverflaten og pollenfilteret i klimaanlegget med en høytrykkssprøyte. Denne rengjøringsprosessen, som sørger for at alt av skitt, smuss og blokkeringer i klimaanlegget spyles bort, gjør at det kreves mindre energi å varme opp bilen. Slik får du også bedre rekkevidde.

Rens med airco well®

Rengjøring med airco well® vil ikke bare bidra til bedre rekkevidde, men også sørge for bedre luftstrøm og -kvalitet i kupéen, samt forhindre vond lukt og dugg – for å nevne noe.

Rengjøring med airco well® må etterspørres som en tilleggstjeneste når du har bilen på verksted, og skal med andre ord utføres av en fagperson. Ifølge nettstedet Motorbransjen tror tre av ti at vanlig service hos bilverkstedet også inkluderer rengjøring av klimaanlegget. Dette stemmer dessverre ikke. Husk derfor å bestille AC-rens når bilen skal på neste service.

Les mer om airco well® her.